Uykusuzluk Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

Uykusuzluk Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

Hepimiz zaman zaman uyku problemi yaşayabiliriz ancak uzun süreli uykusuzluk mutlaka araştırılması gereken bir durumdur çünkü

 

🔸uzun süreli uykusuzluk kendi başına çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir ki bu sorunlardan daha önceki bir yazımızda bahsetmiştik.

 

🔸ayrıca uzun süreli uykusuzluk çeşitli hastalıkların habercisi olabilir.

 

Bu yazımızda, uzun süreli uykusuzluğun altında yatıyor olabilecek bazı hastalıklardan ve diğer konulardan bahsedeceğiz.

 

🔸İnsomnia: Kronik olarak uykuya dalma, uykuya devam etme veya kaliteli uyuma güçlüğü olarak tanımlayabileceğimiz bu hastalık için bir uyku laboratuvarına veya uyku konusunda uzmanlaşmış bir nöroloğa gidebilirsiniz.

 

🔸Uyku Apnesi: Uyku esnasında nefes almada duraksamaların olduğu, yüksek sesle horlamanın eşlik ettiği, sıklıkla uykudan ağız kuruluğu ile uyanılan, yeterli uyunmasına rağmen yorgun kalkılan, potansiyel olarak tehlikeli bir durumdur. Uyku apnesinden şüphelenilen durumlarda bir uyku laboratuvarından veya bir kulak-burun-boğaz uzmanından yardım alabilirsiniz.

 

🔸Huzursuz Bacak Sendromu: Bacaklarda huzursuzluk, yanma, kaşıntı, elektriklenme, uyuşma gibi istenmeyen hisler, sürekli bacakları hareket ettirme isteği ve hareketle rahatlama ile karakterize nörolojik bir bozukluktur. Bu rahatsızlık için bir nörologa görünebilirsiniz.

 

🔸Narkolepsi: Gündüzleri aşırı uykululuk hali, gün içinde kaslarda ani ortaya çıkan güçsüzlük, uyku felci (uyku esnasında uyanma ve bu esnada hareket edememe) ve uykuya dalarken ortaya çıkan halüsinasyonlar ile kendisini gösteren narkolepsi nörolojik bir bozukluktur. Narkolepsi ile ilgili olarak bir nörologdan yardım alabilirsiniz.

 

🔸Duygudurum Bozuklukları: Kaygı bozukluğu ve depresyon gibi duygudurum bozuklukları uyku döngülerinde bozulmalara neden olarak uykusuzluğa yol açabilir. Bunun için duygudurum bozuklukları ile çalışan bir psikoloğa veya psikiyatriste başvurabilirsiniz.

 

🔸Kronik Yorgunluk: Dinlenme ile geçmeyen, sebebi açıklanamayan kronik yorgunluk halidir. Kronik yorgunluk durumunda bir iç hastalıkları uzmanına veya bir romatoloğa danışabilirsiniz.

 

🔸Metabolik Hastalıklar: Tiroid bezi hastalıkları ve diyabet gibi çeşitli metabolik hastalıklar uyku döngülerinde bozulmalara yol açabilmektedir. Bu konu ile ilgili olarak bir iç hastalıkları uzmanından veya bir endokrinologtan yardım alabilirsiniz.

 

🔸Sirkadyen Ritim Bozuklukları: Vücudun içsel saatindeki bozulmalar gecikmiş uyku fazı sendromu gibi bazı uyku bozukluklarına neden olabilmektedir. Bununla ilgili olarak bir uyku kliniğine gidebilirsiniz.

 

🔸Yaşam Tarzı ile İlgili Etmenler: Kötü uyku hijyeni, düzensiz uyku, gece vardiyasında çalışma gibi etmenler de uyku problemlerine yol açabilmektedir. Bu durumda kişiye ve durumuna en uygun düzenlemeler ile ilgili bilgi almak için bir uyku kliniği ile irtibata geçebilirsiniz.

 

🔸İlaç Yan Etkileri: Bazı ilaçlar uyku sorunlarına yol açabilmektedir.

 

Yukarıdaki listede her bir durum için hangi uzmandan yardım alınabileceğine değindik. Diğer taraftan, öncelikle bir aile hekimine giderek uyku problemlerinizin muhtemel nedeninin ne olabileceğine dair kendisine danışmanız, doğru uzmana gitme konusunda size zaman kazandırabilir.

 

#saglikcimnet #saglikcim #wholemedics #wholemedicscomtr #uykusuzluk #uykusuzlugunnedenleri  #uykusuzlugunsebepleri #uykusuzluktahangidoktor #insomnia #uykuapnesi #huzursuzbacaksendromu #narkolepsi #kronikyorgunluk #sirkadyenritimbozuklugu #hangihastaliklaruykusuzlukyapar #hangihastaliklaruykusuzluganedenolur #neuykusuzlukyapar #uykusuzluknedenolur #uykusuzlugunnedeni #uykusuzlugunnedenleri #uykuproblemleri #uykuproblemleriveonlemleri #uykuproblemlerindehangidoktor

Dizinin önceki yazısı için tıklayın.

Dizinin sonraki yazısı için tıklayın.