Ateş Gerçekten Düşmanımız mı?

Ateş Gerçekten Düşmanımız mı?

Özellikle çocuklar söz konusu olduğunda ateş çoğu kişiyi endişelendirir. Ateş gerçekten düşmanımız mı, hemen bir göz atalım.

 

Öncelikle ateş bir hastalık veya vücudun yaptığı bir hata değil, bağışıklık sisteminin yanlış giden bir şeylere karşı verdiği bilinçli ve stratejik bir savunma tepkisidir. Hipotalamus vücut ısısını geçici olarak yükselterek savunma sisteminin işini kolaylaştırmaya çalışmaktadır. Bu açıdan, aşırı yüksek olmayan kontrol altındaki ateş savunma sisteminin askerleri olan akyuvarların yardımcısı, bizim dostumuzdur. Hastalığı daha hızlı atlatmamızda kolaylaştırıcıdır.

 

Peki ateş ne zaman endişelenmemizi gerektiren bir belirti haline gelir?

 

🔸2 yaşından küçük çocuklarda 38 derecenin, 2 yaşından büyük çocuklarda 38.5 derecenin, yetişkinlerde ise 39 derecenin üzerindeki ateş yüksek ateş olarak sınıflandırılmaktadır. Ateş düşürücülere cevap vermeyen yüksek ateş doktora gitmeyi gerektirir.

 

🔸Ateşe bilinç bulanıklığı, kusma, halüsinasyonlar, baş dönmesi, bulantı, kusma, boyun ağrısı, ışığa aşırı hassasiyet, döküntü, nefes darlığı, karın ağrısı, kas krampları veya nöbet eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak gereklidir.

 

🔸Diyabet, romatoid artrit, astım, anemi, multiplskleroz, kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalıkları olanların yüksek ateş durumunda, başka belirtiler eşlik etmese bile, hastaneye başvurmaları önemlidir.

 

🔸7 günden fazla süren ateş, yüksek olmasa bile, artık akut olma durumunu kaybeder ve doktora gitmeyi, altta yatan nedenin araştırılmasını gerektirir. Çünkü ateşin tek sebebi viral ve bakteriyel hastalıklar değildir. Otoimmün hastalıklar, tümörler ve kanserler de ateşe neden olabilmektedir.
 

 

#saglikcimnet #saglikcim #wholemedics #wholemedicscomtr #yuksekates #atestehlikelimi #kronikates #akutates #atesdusurucu