Gebelik Diyabeti Nedir? Nelere Yol Açabilir?

Gebelik Diyabeti Nedir? Nelere Yol Açabilir?

"Hamilelik ve Emzirme Hakkında Faydalı Bilgiler" yazı dizimizin bu dördüncü bölümünde hamilelik döneminde karşılaşılabilen ve mutlaka önlem alınması gereken gestasyonel diyabetten bahsedeceğiz.

Halk arasında “hamilelik diyabeti” veya “gebelik diyabeti" olarak adlandırılan gestasyonel diyabet, hamilelik ile başlayan veya ilk defa hamilelik döneminde fark edilen yüksek kan şekeri tablosunu yani hiperglisemiyi ifade eder.

 

Gestasyonel diyabetin nedeni henüz tam olarak anlaşılamamış olsa da, tablonun oluşum mekanizmasının bazı parçaları bilinmektedir.

 

Temel mekanizmayı şu şekilde açıklayabiliriz:

 

Plasenta, bebeğin gelişimini destekleyen, gerekli maddeleri bebeğe ulaştıran, atıkları ise annenin bedenine gönderen temel organdır.

 

Ancak plasentadan salgılanan hormonlar annenin bedeninin insülini etkin bir şekilde kullanmasını engeller. Bazı durumlarda annenin bedeni normalin üç katına kadar insüline ihtiyaç duyar. Eğer annenin karaciğeri bu ihtiyacı karşılayacak kadar insülin üretemezse kanda glukoz (şeker) birikmeye başlar ve hamilelik şekeri dediğimiz tablo ortaya çıkar.

 

Hamilelik döneminde kan şekeri yükselmesi çoğu kez belirti vermemekte, rutin doktor kontrollerinde yapılan testler ile fark edilmektedir.

 

Belirti verdiğinde ise şu durumlarla karşılaşılabilmektedir:

 

🔸susama hissinde artış,

🔸sık idrara çıkma,

🔸aşırı yorgunluk,

🔸sık hastalanma,

🔸bulanık görme

 

Gestasyonel diyabet hem anne hem de bebek için ciddi riskler teşkil etmektedir. Bu riskler

 

🔸düşük,

🔸erken doğum,

🔸ölü doğum,

🔸iri doğum (makrosomi),

🔸bebekte kalp ve iskelet sisteminde anomaliler,

🔸bebekte diyabet ve obeziteye yatkınlık,

🔸annede tip 2 diyabet

 

olarak sıralanabilir.

 

Gebelik diyabeti genellikle gebeliğin ortalarına doğru başladığından, gebeliğin 24. ila 28. haftasında rutin olarak şeker yüklemesi yapılmaktadır. Diyabet açısından riskli hamilelerde bu test daha önce de yapılabilmektedir.

 

Hamilelik diyabeti açısından risk faktörlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

 

🔸25 üzeri yaş,

🔸ailede diyabet öyküsü,

🔸yüksek tansiyon

🔸hamilelik öncesi aşırı kilo

🔸amniyotik sıvının fazla olması

🔸hamilelikte aşırı kilo alımı

🔸nedeni bilinmeyen düşük veya ölü doğum hikayesi

🔸4 kg’dan daha ağır doğum hikayesi

🔸önceki hamilelikte/hamileliklerde doğum anomalisi hikayesi

🔸polikistik over sendromu

 

“Hamilelik ve Emzirme Hakkında Faydalı Bilgiler” yazı dizimizin bir sonraki bölümünde gestasyonel diyabeti kontrol altında tutmak için neler yapılabileceğine değineceğiz.

 

#saglikcimnet #saglikcim #wholemedics #wholemedicscomtr #hamileliksekeri #hamilelikdiyabeti #gebeliksekeri #gebelikdiyabeti #gestasyoneldiyabet

Dizinin önceki yazısı için tıklayın.

Dizinin sonraki yazısı için tıklayın.