Çocuklarda kilo sağlık göstergesi mi?

Çocuklarda kilo sağlık göstergesi mi?
Pek çok kişi, çocukların sağlıklı gelişip gelişmediğine kilolarına bakarak karar vermeye çalışmaktadır. Toplumda genel kanı, kilolu çocukların sağlıklı, zayıf çocukların ise sağlıksız olduğu yönündedir.

Bu bakış açısı, kısmen doğru olsa da, pek çok sorunsalı beraberinde getirmektedir. Konuya açıklık getirmek ve yanlış bilgileri düzeltmek adına aşağıya bazı maddeler sıralayalım.

🔸Çocukların gelişim takibi yapılırken kilo persentillerine bakıldığı kadar boy persentillerine ve bu ikisi arasındaki ilişkiye, bu ilişkinin zaman içindeki değişimine de bakılmaktadır. Herhangi bir aydaki kilo değeri tek başına bir kriter değildir.

🔸Boyun zaman içinde belirli persentillerde uzaması, kilo alımına göre daha önemli görülmektedir.

🔸Aşırı kilolu olmak, hangi yaşta olursa olsun, sağlık göstergesi değildir. Tam aksine, bir şeylerin ters gittiğine işarettir.

🔸Çocuklara kilo almaları için fazladan pasta, börek çörek gibi şeker ve karbonhidrattan zengin yiyeceklerin yedirilmesi doğru değildir.

🔸Doğru olan, çocuklara besin değeri ve çeşitliliği yüksek, dengeli bir beslenme düzeni sunmak, onları daha küçükten bu tür bir beslenme düzenine alıştırmaktır.

🔸Hastalıklar esnasında ve sonrasında iştahsızlık normaldir. Kısa sürede geçecektir. Uzun süren iştahsızlık durumlarında bir uzmandan yardım alınmasında fayda vardır çünkü iştahsızlık çeşitli mide problemleri, mineral eksiklikleri ve psikolojik sorunlar kaynaklı oluşabilmektedir ve erken destek ile gelişim üzerinde oluşabilecek olumsuzluklar engellenebilir.

🔸Dengeli ve yeterli beslenen bir çocuk, zayıf olsa bile sağlıklı olabilir. Bu durum pek çok zaman genetik faktörlerden ve fazla hareketten kaynaklanmaktadır ve olumsuz bir durum değildir.

🔸Çocukların sağlıklı olsalar bile, bir uzman tarafından belirli aralıklarla takip edilmeleri önemlidir. Gelişim konusunda bir sorun varsa bu kontrollerde ortaya çıkacak ve gerekli önlemler alınacaktır. Çocukların kontrolleri doğumdan altıncı aya kadar her ay, 6-12 ay arasında 3 ayda bir, 1-3 yaş arasında 6 ayda bir, 3 yaşından sonra yılda bir mutlaka yapılmalıdır.

#saglikcimnet #saglikcim #wholemedics #wholemedicscomtr#kilolucocuk #zayıfcocuk #cocuklardabeslenme#sagliklibeslenme