Hamilelikte Elzem 10 Besin

Hamilelikte Elzem 10 Besin

Hayatın her döneminde vücut sağlıklı ve dengeli beslenmeye ihtiyaç duyar. Vitamin, mineral ve proteinden zengin, yağ ve karbonhidrat alımının aşırıya kaçmadığı, şeker ve diğer zararlı maddelerin sınırlandırıldığı bir beslenme kuşkusuz her yaşta önemlidir.

 

Ancak hamilelik gibi özel dönemlerde bazı maddelere ihtiyaç daha fazla önem kazanır, eksikliklerinde sıkıntılar ortaya çıkabilir.

 

Hamilelik ve emzirme dönemi ile ilgili faydalı bilgiler vereceğimiz yazı dizimizin bu üçüncü bölümünde, hamilelik döneminde mutlaka alınması gereken 10 maddeye, bunlara neden ihtiyaç duyulduğuna ve bunların karşılanması için hangi besinlerin seçilebileceğine kısaca değineceğiz.

 


🔸FOLİK ASİT

 

İşlevi: Vücuttaki hücrelerin yenilenmesine ve yeni hücre yapımına yardımcı olur. Fetüsün beyin ve omuriliği gelişiminde önemli rol oynar. Nöral tüp defekti gibi doğum defektlerinin oluşmasına karşı önleyicidir. Plasenta ve fetüsün sağlıklı gelişimini destekler.

 

Folik Asit Kaynakları: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru fasulye, mercimek, bezelye, brokoli, bamya, avokado, narenciyeler, fındık, ceviz, ay çekirdeği, pancar, balkabağı, tahin,  yumurta

 


🔸KALSİYUM

 

İşlevi: Fetüsün kemik ve diş gelişimi için gereklidir.

 

Kalsiyum Kaynakları: Koyu yeşil renkli sebzeler, chia tohumu, badem, susam, keten tohumu, sardalya, somon, süt ve süt ürünleri

 

Kalsiyumun vücut tarafından yeteri kadar emilebilmesi için yeteri kadar D vitamini de alınıyor olması gerekmektedir.

 


🔸D VİTAMİNİ

 

İşlevi: Kemik, diş, kas, cilt ve göz sağlığı için önemlidir.

 

D Vitamini Kaynakları: En iyi D vitamini kaynağı güneştir. Ayrıca somon, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta da D vitamini içermektedir ancak miktarlar küçük olduğu için D vitamini ihtiyacını sadece yiyecekler yolu ile karşılamak zordur.

 


🔸DHA

 

DHA omega-3 yağ asidi çeşitlerden biridir.

 

İşlevi: Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır. Kemik, kalp ve sinir sistemini destekler. Fetüsün beyin, kalp ve göz gelişimine katkıda bulunur.

 

Omega-3 Kaynakları: Yağlı balıklar (özellikle somon, alabalık, riga balığı, hamsi), keten tohumu, ceviz, brokoli, karbabahar, barbunya

 

Balık seçiminde yüksek civa içermesi muhtemel olan dip balıkları tercih edilmemelidir.

 


🔸DEMİR

 

İşlevi: Annenin ve fetüsün ihtiyacı olan fazladan kan hücresi yapımını destekler. Ayrıca alyuvarların annenin hücrelerine ve fetüse oksijen taşımasını sağlar.

 

Demir Kaynakları: Kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerde yüksek miktarda demir bulunur ve bu tip demir vücut tarafından daha kolay emilir. Bitkisel demir kaynakları arasında ise kuru baklagiller, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler bulunur ancak bitkisel kaynaklardan gelen demirin emilimi daha zordur.

 

Demir emilimini artırmak için C vitamini içeren yiyecek ve içecekler ile birlikte tüketebilirsiniz. Ayrıca süt ve süt ürünleri demir emilimini azalttığı için, demir içerikli besinleri süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketmemeye özen gösterebilirsiniz.

 


🔸C VİTAMİNİ

 

İşlevi: Annenin ve dolayısıyla fetüsün enfeksiyonlara karşı korunmasını destekler, enerji üretimine katkı sağlayarak yorgunluğu engeller, yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur, damar sağlığı için önemlidir. Kemik, diş, dişeti, kıkırdak ve kas gelişimi için gereklidir.

 

C Vitamini Kaynakları: Narenciyeler, brokoli, çilek, maydonoz, karalahana, domates, kırmızı biber, yeşil biber

 

Vücutta depolanamadığı için her gün düzenli olarak yeterli miktarda C vitamini alımı önemlidir.

 


🔸İYOT

 

İşlevi: Fetüsün beyin gelişimi için gereklidir.

 

İyot Kaynakları: İyotlu tuz, deniz ürünleri, kırmızı et, yumurta, süt ve süt ürünleri, ıspanak, pazı, kuru fasulye

 


🔸A VİTAMİNİ

 

İşlevi: Kemik, cilt ve göz gelişimini destekler.

 

A Vitamini Kaynakları: Yeşil yapraklı sebzeler, havuç, tatlı patates, ciğer, balık, süt, yumurta

 


🔸B6 VİTAMİNİ

 

İşlevi: Fetüsün sinir sisteminin gelişimi için gereklidir. Alyuvar üretimine yardımcı olur. Vücudun protein, yağ ve karbonhidrat sentezinde önemli görevleri vardır.

 

B6 Vitamini Kaynakları: Kırmızı et, beyaz et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, patates, sarımsak, havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, avokado, muz, kabuklu kuruyemişler

 


🔸B12 VİTAMİNİ

 

İşlevi: Fetüsün beyin ve omuriliği gelişiminde önemli rolü vardır. Alyuvar yapımını destekler.

 

B12 Kaynakları: Kırmızı et, beyaz et, ciğer, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler


 

#saglikcimnet #saglikcim #wholemedics #wholemedicscomtr #hamileliktebeslenme #hamileliktevitamin #hamileliktemineral #hamilelikteomega3 #hamilelikteDHA

Dizinin önceki yazısı için tıklayın.

Dizinin sonraki yazısı için tıklayın.